Kedi Ve Köpeklerde Aşıların Önemi
Biz Bursa Veteriner Kliniği, Pakvet olarak aşılamaları çok önemli buluyoruz ve doğru bir aşı takvimi uygulanmayan kedi ve köpeğin sağlıklı bir uzun yaşamı olması olasılığını sadece şans olarak görüyoruz.
Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde en etkili yöntem aşılama olarak bilinmektedir. Doğumdan sonra belli bir süre yavru, anneden plesenta, kolostrum ve anne sütü yolu ile almış olduğu antikorlarla korunsa da, bu bağışıklık uzun süreli değildir ve 2-4 ay gibi kısa sürede yavru dış etkenlere açık ve savunmasız hale gelecektir.
Morbidite ve mortalitesi yüksek, enfeksiyöz hastalıklardan koruma sağlanması açısından uygun zaman ve programda aşıların yapılması büyük önem arz etmektedir. Bulaşıcı hastalıklar ülkeden ülkeye – bölgeden bölgeye farklılıklar gösterdiğinden, küresel olarak hazırlanan aşı programlarının, ülke koşullarına göre revize edilmeleri gerekmektedir.
Bursa Nilüfer de bulunan ve kliniğimize gelen kedi köpek sahiplerimizden aldığımız bilgiler neticesinde her patili dostumuza uygun aşı ve iç-dış parazit ilaçlama takvimini uyguluyoruz.
Aşıların Bağışıklık Oluşturması İçin Önemli Noktalar
*Yavruluk döneminde aşı programında aşı tekrarları yapılırken aynı etkeni içeren aşıların tekrarları arasında 14-21 gün olması önerilmektedir.
*Gebelik döneminde gerek modifiye canlı aşılardan, gerek inaktif aşıların uygulamalarından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
*Aşı uygulaması sırasında uygulama bölgesinin dezenfektan / alkol ile temizlenmesi, özellikle modifiye canlı aşıların içerisindeki virusü inaktive edebilme olasılığından ötürü önerilmemektedir.
*Herhangi bir enfeksiyona maruz kalma, antibiyotik kullanma gibi durumlarda eş zamanlı aşı uygulaması yapılmamalıdır. (İnaktif aşılar hariç).
*İmmunosupresif tedavi ve / veya kemoterapi alan hastalara aşı uygulanmamalıdır.
*Özellikle Aşılama takvimi başlamadan önce İç-dış parazit ilaçlamasının yapılması gerekmektedir (İnaktif aşılar hariç).
Aşılama Konusunda ki Hatalar ve Önyargılar
Günümüz de maalesef aşı yaptırmanın önemini kavrayamayan kedi-köpek sahipleri mevcut. Onları bu hataya düşüren birkaç yanılgıya vurgu yapmak istiyoruz;
– Diğer hasta sahiplerinden aldıkları bilgiler:
Aşı yaptırmayan bazı kedi-köpek sahipleri bununla gururlanıp kendi hayvanın hayatı boyunca hiçbir hastalığa yakalanmadığını ve bunun bir para tuzağı olduğunu söylemekte ve hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bilgilerinin doğruluğunu kanıtlamak için de sokaktaki hayvanlara hiçbir şey olmadığını söylemektedirler. Maalesef ki bu en çok yapılan hatadır.
- Hiçbir aşı yaptırmadan hayatını devam ettiren kedi veya köpeğin uzun yıllar sağlıklı yaşamasının nedeni tamamen şanstır. Maalesef aşı yaptırmayan kişiler sadece kendi hayvanlarını görebilmekte ve inceleye bilmektedir. Bizler muayenehane, poliklinik ve hastaneler olarak yılda binlerce aşısız hastaya yardım etmekte ve bunların önemli bir kısmını tüm müdahalelere rağmen kaybetmekteyiz.
2.Sokak hayvanlarının ortalama hayatta kalma süreleri 18 aydır. Bu durum evcil olarak bakılan kedi ve köpeklerde ise günümüzde 10 yıla kadar gelmiştir. Bu aradaki farkın açık ara en büyük nedeni Veteriner Hekimlerin Kontrolü ve tavsiyeleri ile hayatlarına devam etmeleridir.
3.Gene Sokak köpeği veya kedisi olarak dünya ya gelen yavruların bir kısmı bizlerin göremeyeceği veya dikkatimizi çekmeyecek noktalarda doğduktan kısa bir süre içerisinde bulaşıcı hastalıkların etkisiyle ölmektedirler. Maalesef sokakta veya doğal yaşamda gördüğümüz kedi ve köpekler, hayatta kalabilen küçük bir kesimdir.
– Köpek ve özellikle kedilerin evden hiç dışarıya çıkmadan yaşadıklarını söyleyen kişiler:
1.Hastalık etkenlerinin(bakteri, virus, mantar ve iç veya dış parazitler) bir kısmı anneden yavruya aktarılabilir. Bundan dolayı kontrollü aşılama ve iç dış parazit ilaçlamasının yapılması ve bağışıklık sistemin sürekli yukarda olması için takviye verilmesi elzemdir.
2.Hastalık etkenlerinin bulaşması sadece hayvandan hayvana gerçekleşmez herhangi bir canlı veya cansız taşıyıcı ile de gerçekleşebilir.
Bu durumu da örneklendirecek olursak; 2020-2021 yıllarında yaşanan kedi karma aşısı tedarik sıkıntısının akabinde sürekli olarak evde yaşayan kedilerin bir kısmının ‘’Panlökopeni’’ dediğimiz ölümcül olabilecek bir hastalığa yakalanmasıdır.
3.En önemli nokta da bu tür hastalıkların gelecek nesillerde tehlike oluşturmaması için en etkili koruma yöntemi aşılamadır.
Hasta sahiplerinin bu bilinçte olması sonraki kuşaklarda aşılamanın gerekliliğini azaltabilir.
4.Hastalık etkenlerinin bulaşması anlık olabilir. Kısaca küçük bir gözden kaçırmayla evin dışına çıkan kedi veya köpek canlı veya cansız bir taşıyıcıdan hastalık etkenini alabilir.
Bursa Veteriner Kliniği